Het belang van dakreiniging: alle ins en outs
Het belang van dakreiniging: alle ins en outs

Het belang van dakreiniging: alle ins en outs

Je dak wordt aan allerlei weersinvloeden blootgesteld. Hierdoor kan het dak na verloop van tijd erg vervuild raken. Ook kan het dak te maken krijgen met verschillende mossen die erop groeien. Dit verstoort niet alleen de uitstraling van je woning, maar het brengt ook enkele risico’s met zich mee. Wat zijn de risico’s van een vervuild dak en hoe wordt dit gereinigd?

Waarom is het belangrijk om je dak te reinigen?

Het belang om het dak van je woning te laten reinigen is erg groot. Naast dat een schoon dak er veel beter uitziet, beschermt je dak je tegen alle mogelijke weersomstandigheden. 

Als je dak mankementen gaat vertonen, bestaat er een kans dat het dak gaat lekken. Dit kan ertoe leiden dat je te maken krijgt met vorstschade, of dat bij hevige windstoten je dak kapot waait. Vorstschade houdt in dat de dakpannen gaan uitzetten en afbreken als het gaat vriezen waardoor ze uiteindelijk afbreken. 

Het onderhouden van je dak bestaat niet alleen uit het controleren van je dak, maar dus ook uit het reinigen van je dak. Opgehoopt vuil, schimmels en mossen kunnen voor veel overlast veroorzaken. 

Mos kan ervoor zorgen dat er scheuren en barsten in je dak komen waardoor lekkages ontstaan. Mossen kunnen zelfs de dakisolatie aantasten. Mossen en algen kunnen zich veel minder goed hechten aan een gereinigd dak, daarom is het belangrijk om een gereinigd dak te hebben. 

Soorten dakreiniging

Er zijn verschillende soorten dakreiniging. Zo kun je je dak laten ontmossen, dit wordt gedaan met een hogedrukreiniger of ander reinigingsproduct. Je kunt ook kiezen voor een algemene reiniging. Hierbij wordt alle alledaagse verontreiniging weggewerkt zodat je dak er weer netjes uitziet.

Ook kun je je dakgoten laten reinigen met een dakgoot reiniging. Hierbij wordt al het opgehoopte vuil zoals bladeren en mos uit de dakgoot gehaald. Een verstopte dakgoot kan er namelijk voor zorgen dat je voegen van de buitenmuur loslaten. 

Rieten dak

Het reinigen van een rieten dak is een stukje lastiger. Bij een rieten dak wordt namelijk geen water gebruikt om het dak te reinigen. Om een rieten dak te kunnen reinigen wordt er een laagje van het riet weggeschuurd.

Voordelen dakreiniging

Door het reinigen van je dak wordt de levensduur van het dakbedekkingsmateriaal verlengt. Mos op het dak kan ervoor zorgen dat er scheuren of barsten in je dak komen waardoor er lekkage ontstaat. Met het ontmossen van je dak kun je dit tegengaan. Ook zorg je ervoor dat er geen algen op je dak meer groeien bij een dakreiniging. Zwarte algen kunnen ervoor zorgen dat je dak enorm warm wordt in de zon en met een algemene reiniging wordt dit tegengegaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *