Hoe houd je jouw meterkast veilig? 
Hoe houd je jouw meterkast veilig? 

Hoe houd je jouw meterkast veilig? 

Dat ene kamertje ergens in huis waar je alle rommel laat dat geen ander plekje heeft. Hier kan liggen een paraplu, hier en daar een bal en misschien wel de kerstspullen. Ook is het vaak een populaire plek voor schoonmaakspullen of oud papier. Stiekem hangt er dan ergens achter al die spullen een meterkast en meer belangrijke informatie verstopt.

Het voorgaande klinkt waarschijnlijk voor velen herkenbaar, zeker als je een oude meterkast hebt, die ergens is weggestopt. Echter is voor jou en je huisgenoten is een veilige meterkast erg belangrijk. Een goed werkende en bereikbare meterkast is cruciaal voor veilig wonen. Met deze drie tips zorg jij dat je meterkast weer helemaal tip top in orde is.

Gebruik hem niet als opslag

De eerste tip ligt voor de hand, maar is zeker een goed begin. Jouw meterkast moet namelijk goed bereikbaar zijn voor als je een keer kortsluiting hebt. Eerst een parcours moeten afleggen, is dus best onhandig. Ook kunnen aansluiten los schieten door het constante duwen van alle spullen, zeker als je af en toe iets in en uit de kast haalt. Tot slot is ventilatie erg belangrijk voor een meterkast, gezien deze erg warm kan worden. Als er veel spullen in de weg liggen, kan de warmte minder makkelijk weg.

Belangrijke informatie in de meterkast 

Natuurlijk gaan we er niet vanuit, maar mocht er een noodgeval zijn in jouw pand of huis, is het verstandig alle informatie op één plek te hebben. Hiervoor wordt de meterkastkaart gebruikt. Dit is een kaart die je ergens rond de meterkast hangt en waar alle informatie over het huis op staat. Denk aan hoeveel bewoners, noodcontacten en misschien wel het nummer van een huisarts. Hulpdiensten kunnen zo snel en doelgericht handelen als ze bij jou thuis zijn.

Check eens per kwartaal de aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar is sinds de 1970 verplicht in elke meterkast en vermindert brandgevaar. Mocht je hier geen verstand van hebben, is er op internet veel informatie te vinden, maar er zijn ook veel bedrijven die jou hierbij kunnen helpen. De aardlekschakelaar houdt namelijk nauwkeurig de hoeveelheid stroom in het circuit in de gaten en voorkomt dus ook dat apparaten onder stroom komen te staan. Dit is zowel voor jou als je apparaat erg fijn. 
Hopelijk hebben deze drie tips jou laten zien dat een goed georganiseerde meterkast niet onbelangrijk is voor de veiligheid. Het opruimen en vervangen zal een gerust gevoel geven,  maakt onderhoud makkelijker en zal je een zo goed als nieuwe meterkast opleveren. Succes met jouw meterkast veilig maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *