De essentiële benodigdheden die elke doe-het-zelver in huis moet hebben
De essentiële benodigdheden die elke doe-het-zelver in huis moet hebben

De essentiële benodigdheden die elke doe-het-zelver in huis moet hebben

Of je nou maar af en toe een klein klusje in huis doet, of regelmatig grote bouwprojecten onderneemt om je huis te verbeteren, elke doe-het-zelver moet een aantal essentiële benodigdheden in huis hebben. In deze blog hebben we een aantal van deze essentiële benodigdheden op een rijtje gezet. Lees dus vooral verder!

Basisgereedschap

Het is niet altijd per se nodig om een hele uitgebreide en grote gereedschapskist te hebben. Met een klein assortiment aan basisgereedschap kom je namelijk al een heel eind. Zorg er daarom voor dat je op z’n minst het volgende in huis hebt:

  1. Schroevendraaiers: Verschillende maten en soorten, zoals platte en kruiskop schroevendraaiers
  2. Hamers: Een rubberen hamer voor zachte tikken en een klauwhamer voor algemeen gebruik
  3. Zaag: Een handzaag en eventueel een verstekzaag voor nauwkeurige hoeken
  4. Tangen: Draadtangen, combinatietangen en waterpomptangen
  5. Meetgereedschap: Waterpas, rolmaat en hoekmeter

Elektrisch gereedschap

Naast het bovengenoemde basisgereedschap, is het verstandig om een klein assortiment aan elektrisch gereedschap in huis te hebben voor wat zwaardere of meer eisende klussen. Denk hierbij aan een (draadloze) boormachine met verschillende opzetstukjes, een schuurmachine voor het gladmaken van oppervlakken en een decoupeerzaag voor wanneer je er met een handzaag niet doorheen komt. 

Veiligheidsuitrusting

Voor elke klus die je doet geldt dat het belangrijk is om voldoende veiligheidsmaatregelen te nemen. Dit begint bij het dragen van bepaalde veiligheidskleding. Denk hierbij aan een veiligheidsbril, stofmasker, gehoorbescherming, veiligheidsschoenen en handschoenen. Natuurlijk is hetgeen wat je draagt afhankelijk van de soort klus die je doet, maar over het algemeen geldt dat je beter te veel veiligheidsuitrusting kan dragen dan te weinig. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje!

Bevestigingsmateriaal

Voor de meeste klussen, zowel klein als groot, heb je wel iets van bevestigingsmateriaal nodig. Zo zul je bijvoorbeeld vaak een schroef of spijker nodig hebben. Zorg er dus voor dat je altijd verschillende maten en types in huis hebt voor diverse toepassingen. Op deze manier hoef je niet bij elke klus voor een enkele schroef naar de bouwmarkt. Hetzelfde geldt voor plugs, die helpen bij het stevig bevestigen in wanden en muren. Als laatste is het altijd handig om verschillende soorten lijm in huis te hebben, zoals houtlijm, constructielijm en secondelijm. 

Klimmateriaal

Ten slotte wordt het aangeraden om wat klimmateriaal in huis te hebben. Wanneer je bijvoorbeeld al zoiets simpels wilt doen als het vervangen van een lamp, dan zul je klimmateriaal nodig hebben om hier bij te kunnen. Het is daarom belangrijk om altijd een stevige ladder in huis te hebben. Het handigste is een met meerdere instellingen, zodat je hem zo hoog of laag kan zetten als nodig. Wanneer je regelmatig iets grotere projecten onderneemt, is het zeker de moeite waard om een steiger aan te schaffen, zoals de steigers van Altrex. Deze zijn namelijk vaak wat stabieler dan een ladder. 

In deze blog hebben we de essentiële benodigdheden op een rijtje gezet die elke doe-het-zelver in huis moet hebben. Dit zal je een hoop onnodige ritjes naar de bouwmarkt besparen en van elk project gegarandeerd een succes maken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *